Urmărește-ne în Social Media

JOINewArtist

The 1975, rock alternativ gândit "în afara cutiei" - VIDEO

Pentru The 1975, o formație britanică tânără, muzica poate fi atemporală dacă știi să lupți împotriva tradiției. Povestim și îi ascultăm la JOINewArtist.

Publicat

pe

Îți poți da seama de un debut muzical cu personalitate atunci când realizezi că ți-e greu să-l încadrezi într-o categorie. În plus, datorită permisivității rock-ului alternativ, ce înglobează diferite influențe, uneori acest gen e prea generic pentru a defini un stil muzical ce sună proaspăt, dar nu are totuși suficiente elemente din alte genuri pentru a-l eticheta drept mai mult electro decât rock sau invers. Pentru noii veniți în discuție, respectiv membrii formației The 1975, există totuși o categorie, care deși este mai generală decât cea a rock-ului alternativ, tinde să descrie mai bine fenomenul. Formația din Manchester ce a apărut peste noapte pe internet, captivând de la criticii Pitchfork Magazine până la realizatorii BBC Radio 1, este pur și simplu "în afara tiparelor", sau cum ar spune britanicii într-o nuanță de jargon - "dope". Inevitabil, există într-adevăr influențe ale muzicii anilor '80, însă sound-ul trupei The 1975 este gândit "în afara cutiei", chiar dacă primele piese au fost înregistrate într-o cameră de apartament. The 1975 este o formație despre care cel mai probabil vom mai auzi de acum înainte, așa încât propunem o trecere în revistă la rubrica JOINewArtist.

The 1975

The 1975 │ FOTO: www.bbc.co.uk

 "Cred că muzica atemporală este creată de oameni care nu se gândesc la trecerea timpului" - The 1975

Un citat reprezentativ dintr-un interviu acordat de cei de la The 1975, care a prins deja și interesul altor publicații din afară. Gândirea din spatele acestei afirmații este deopotrivă de intrigantă, luând în considerare că niciunul dintre membrii formației - Matthew Healy, Ross MacDonald, Adam Hann, George Daniel - nu are mai mult de 25 de ani:

"Societatea noastră este obsedată de timp. De ideea de decenii în special. Ne place ca totul să se încadreze într-un calendar predeterminat, constituit din așteptări și din ceea ce știm. Asta ne face să digerăm evenimentele cu mai multă ușurință și ne ajută să vedem mișcările culturale drept "parte a acelui timp". Este o trăsătură înnăscută a omului, toți facem asta și se datorează în mare parte informațiilor din media. Avem sentimentul că prezentul este singura fracțiune de timp care există cu adevărat. Trecutul este o amintire încețoșată. Viitorul este o certitudine vagă. E ușor de înțeles cum în mâinile mass media istoria noastră culturală devine un ideal cu totul învechit. Pentru siguranță. De asta avem parte de "artă de căcat". Cred că oamenii care înțeleg această tradiție și luptă împotriva ei sunt cei care reușesc să creeze muzică atemporală" - The 1975 pentru louderthanwar.com.

Pentru acest mod de gândire, curiozitatea de a asculta măcar o piesă a băieților din Manchester a crescut considerabil. Desigur, este bine de știut și faptul că fiecare dintre cei patru cântă de vreo 10 ani în diferite formații punk, respectiv de pe la 13-14 ani, așa încât s-ar putea spune că au deja o oarecare experiență. Dacă punem la socoteală și faptul că au crescut în familii în care se asculta muzica celor de la Martha Reeves, The Vandellas, Kim Weston, The Stones, Wilson Pickett și Otis Redding, ne putem da seama că rădăcinile soul au sedimentat un background solid. Asta nu ne oprește însă din a exclama că formația are o personalitate foarte bine definită, dar pe care nu o putem poate încadra tocmai din cauza atașamentului față de timp despre care vorbeau chiar membrii trupei.

The 1975 - "The City"

Primele piese care și-au făcut apariția pe internet în 2012 au fost "The City" și "Sex". Ambele s-au auzit la BBC Radio 1, popularitatea formației începând să crească spre sfârșitul anului trecut. Pitchfork Magazine i-a comparat cu duo-ul electro-rock The Big Pink, solistul Matthew Healy citându-i pe de altă parte pe lista influențelor pe Talking Heads, Prince, My Bloody Valentine, Michael Jackson, Peter Gabriel, Brian Eno, D'angelo și Sigur Ros.

Nu știm dacă și Joe Satriani se află în playlistul The 1975, însă ultimul single, "Chocolate", are un fundal de chitară ce ne amintește de piesa "Made of Tears". Tempo-ul britanicilor este mai alert, însă asemănarea e detectabilă.

The 1975 - "Chocolate"

Ce ar mai fi de adăugat? Poate doar faptul că membrii  The 1975 au început să lucreze de ceva timp cu Mike Crossey, producător britanic cunoscut pentru colaborările cu Arctic Monkeys, Foals, Keane și The Black Keys. Următorul EP al formației, după "Facedown", "Sex" și "Music For Cars", va fi lansat pe 20 mai anul acesta și se numește "IV". Și pentru cei care sunt curioși să afle de unde a venit inspirația pentru acest nume de formație, răspunsul dat de solist într-un interviu indică o întâmplare cu iz boem. Se pare că Matthew s-a întâlnit la un moment dat cu un artist ce i-a dat o carte plină de însemnări. Fostul proprietar al cărții a tratat cel mai probabil volumul ca pe un un jurnal. În una dintre notițe apărea "the 1st of June The 1975". Însemnarea neobișnuită cu "The" înainte de an a rămas întipărită în memorie și de aici a apărut numele trupei.

Încheiem recomandarea cu o prestație live din cadrul unei emisiuni BBC Radio 1 și cu mențiunea că băieții pot fi ascultați și la posturile de radio de la noi.

The 1975 - "So Good To Me" (Live, BBC Radio 1)

Trending