Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Concert The Straits la Sala Palatului din București

Formația The Straits va concerta pe 1 decembrie, de ziua naţională, la Sala Palatului din București. Foştii membri ai legendarei trupe Dire Straits vor urca pe scenă şi ne vor oferi un spectacol memorabil.

Publicat

pe

The Straits

Formația The Straits va concerta pe 1 decembrie, de ziua naţională, la Sala Palatului din București. După o activitate de 15 ani, Dire Straits s-a dezmembrat în 1996, moştenirea lor fiind dusă mai departe de către trupa The Straits. Aceasta cantă exclusiv piese ale celebrilor britanici şi răspândeşte atmosfera tipică unui concert Dire Straits în întreaga lume.

The Straits

The Straits

Dire Straits nu mai are nevoie de nicio introducere, însă merită să menţionăm câteva dintre cele mai mari realizări ale trupei. Este, fără îndoială, unul dintre cele mai influente şi mai cunoscute grupuri muzicale din istorie, având peste 120 de milioane de discuri vândute în întreaga lume. Activitatea Dire Straits a fost apreciată şi la nivel oficial prin 4 titluri Grammy şi 3 Brit Awards.

Componenţa The Straits îi numără pe Alan Clark – primul clăpar al trupei care a avut o influenţă imensă asupra stilului Dire Straits, Chris White – responsabilul cu fascinantul sunet de saxofon din Dire Straits, Steve Ferrone – recunoscut drept unul dintre cei mai buni toboşari, însoțiind muzicieni precum Eric Clapton sau Slash, Terrence Reis – un chitarist excepţional al cărui stil este similar cu cel al lui Mark Knopfler, Michael Feet – un basist şi vocalist foarte apreciat care s-a alăturat şi lui David Gilmour sau Art Garfunkel, Jamie Square – un clăpar şi solist vocal foarte talentat și Adam Phillips - un chitarist foarte bun, concertând alături de Lionel Ritchie, Rod Stewart sau Cher.

The Straits vor răspândi asupra Bucureştiului farmecul muzicii Dire Straits într-un spectacol de două ore în care fanii muzicii britanicilor vor putea asculta: "Sultan of swings", "Your latest trick", "Tunnels of Love" "Money for nothing", "Brothers in arms" sau "Romeo and Julliet".

Bilete la concertul The Straits de la Sala Palatului

  • VIP - 345 lei
  • Categoria I - 240 lei
  • Categoria II - 155 lei
  • Categoria III - 105 lei
  • Categoria IV - 65 lei

Biletele sunt disponibile în funcţie de categorie, prin rețeaua Eventim, magazinele Orange, Vodafone și Domo, librăriile Humanitas și Cărturești, la casa de bilete a Sălii Palatului și online, pe www.eventim.ro.

The Straits - "Money For Nothing"

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte duminică, 1 decembrie 2013

The Straits

Loc
Sala Palatului

Lifestyle

A murit Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix; Artistul avea 77 de ani

Pe 2 august 2024 a murit Nicu Covaci, liderul și fondatorul trupei Phoenix. Artistul avea 77 de ani și s-a stins pe patul de spital, după ce a trecut printr-o operație pe creier în luna martie a lui 2024.

Publicat

pe

Concert Dan Andrei Aldea si Nicu Covaci la Hard Rock Cafe pe 28 octombrie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Nicu Covaci s-a născut în 1947 la Timișoara și a studiat încă din copilărie pianul. A fost compozitor, chitarist, pictor și grafician. Inițial a învățat să cânte la muzicuță, dar apoi a luat lecții de chitară. A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, apoi liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

Cariera sa muzicală începea în 1961, când Nicu Covaci și Kamocsa Camo Bela, ambii elevi de școală generală, fondau o "trupă de chitare electrice". Se numea Sfinții și ulterior Phoenix. În 1965 intrau în Phoenix și Florin Bordeianu ("Moni"), Claudiu Rotaru, Ioan Ștefanovici ("Pilu") și Gunter Reininger ("Spitzi"). Tinerii cântau inițial coveruri după Beatles, Rolling Stones și alte nume vestice.

La îndrumarea criticului muzical Cornel Chiriac au înregistrat un album și lansau single-urile apreciate "Vremuri" și "Canarul". Începeau să vină și roadele talentului formației, Phoenix câștigând un premiu la un concurs pentru formații studențești în 1968, la Festivalul Național de Artă Studențească din Iași. Moni Bordeianu emigra în 1970, iar "Pilu" era înlocuit de Dorel Vintilă Zaharia.

Este apoi cooptat în trupă Mircea Baniciu, student la arhitectură, la acea vreme un cântăreț folk care însoțea formația în turnee. În 1971 părăseau trupa Zoli, Laurențiu și Cornel, dar sosea Joszef Kappl, alături de Costin Petrescu. În această formulă, trupa avea să capete un sunet rock-folk.

A urmat apoi poemul rock "Cei ce ne-au dat nume", prezentat la Opera din Timișoara pe 13 ianuarie 1972 și apoi apărea albumul "Negru Vodă", primul LP scos de o formație rock din România. În 1974 li se alătură la tobe Ovidiu Lipan Țăndărică.

Un moment cheie al vieții și carierei sale a fost fuga din țară, în 1977, alături de colegii de trupă, ascunși în boxe audio, într-un camion. Ulterior artistul se stabilea în Olanda, apoi Germania și în cele din urmă Spania.

Nicu Covaci a avut multiple divergențe cu foștii colegi de trupă, câștigând în instanță un proces cu privire la drepturile de autor. Piese precum "Mugur de fluier", "Fată verde" sau "Hei, tramvai" nu puteau fi cântate decât cu acordul său.

După emigrare, Covaci a continuat să activeze în domeniul muzical, atât în Germania, cât și în alte țări. A încercat să aducă trupa Phoenix pe scena internațională, deși succesul a fost limitat în comparație cu popularitatea lor din România.

Pe lângă cariera sa muzicală, Nicu Covaci a fost și un talentat pictor. A avut expoziții de artă în diverse locuri și și-a exprimat creativitatea și prin acest mediu. În anii '90, după căderea regimului comunist, Covaci a reunit trupa Phoenix pentru a susține concerte în România și în străinătate. Trupa a lansat și albume noi, continuând să fie activă pe scena muzicală. Nicu Covaci a scris și o autobiografie în care își povestește viața, experiențele și aventurile atât ca muzician, cât și ca om care a trăit în perioade de mari schimbări politice și sociale.

 

Citește în continuare

Trending