Securea dreptății a căpătat recent o formă nemaiîntâlnită în istoria pirateriei online. Casa de discuri Sony Music sancționează acest fenomen, devenit în timp tot mai popular, cerând daune usturătoare unui fan Beyonce pentru publicarea ilegală de conținut muzical. Persoana în cauză are 47 de ani, este de origine suedeză și, conform presei internaționale, lucrează în industria muzicală. Acuzat de distribuirea ilegală pe internet a albumului "4" din repertoriul Beyonce, acestuia i se cere achitarea sumei de 233.000 de dolari, echivalentul a 178.824 de euro. Acțiunea nu este însă decât începutul unui proces mai amplu de monitorizare a activității utilizatorilor și deținătorilor de conturi pe The Pirate Bay și BitTorrent.
Albumul "4" al artistei americane Beyonce a ajuns pe internet pe data 8 iunie 2011, deși lansarea oficială a materialului discografic a avut loc pe data de 24 iunie. Conform cercetărilor ce s-au efectuat la scurt timp de la aflarea acestor informații, în spatele acțiunii de piraterie online se află un bărbat de 47 de ani din Gothenburg, Suedia, utilizator frecvent al site-ului Pirate Bay. Descoperirea faptului că respectivul lucrează chiar în industria muzicală a alertat casa de discuri Sony Music. Conform torrentfreak.com, Sony a luat recent decizia de a cere despăgubiri în valoare de 233 de mii de dolari, indicând daunele aduse imaginii companiei și afectarea relației de încredere dintre firmă și artiștii aflați sub contract. Suma cerută este însă greu de justificat în termeni juridici, fiind dificil de apreciat ce profit ar fi avut compania de discuri dacă albumul nu ar fi fost postat pe internet înainte de lansare.
"Acțiunile acestea (de piraterie) sunt o pacoste din perspectiva drepturilor de autor. Asta nu înseamnă însă că ar trebui să folosești astfel de metode (amenzi) doar pentru a speria oamenii", a declarat Marianne Levin, profesor de drept civil la Stockholm University.
Din perspectiva industriei muzicale, lucrurile arată puțin diferit. Muzica postată pe internet fără drepturi de autor aduce mari prejudicii caselor de discuri și implicit artiștilor, motiv pentru care intenția de a atrage un semnal de alarmă cu privire la acest fenomen pare îndreptățită. Cu atât mai mult cu cât activitatea de pe site-uri precum The Pirate Bay și BitTorrent este urmărită de ceva timp în speranța găsirii unui țap ispășitor.
Compania Sony Music a fost implicată în acțiuni de piraterie de o și mai mare gravitate. Peste 7000 de fișiere au fost descărcate ilegal de pe serverul casei de discuri, la momentul respectiv fiind vizată muzica unor artiști precum Michael Jackson, Elvis Presley și Christina Aguilera. Pentru mai multe detalii despre acest caz puteți citi un articol anterior.