Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

S-au pus în vânzare biletele pentru concertul Swans de la București

Swans, trupa americană de post-punk care a activat între 1982 - 1997, revenind apoi cu un nou album în 2010, va susține pe 18 mai 2013 un concert în Club Control din București.

Publicat

pe

Swans
Swans │ FOTO: www.facebook.com

Swans, trupa americană de post-punk care a activat între 1982 - 1997, revenind apoi cu un nou album în 2010, va susține pe 18 mai 2013 un concert în Club Control din București. Condusă de carismaticul Michael Gira, formația a lansat anul trecut cel de-al doisprezecelea material de studio (The Seer), prilej bun pentru a-l promova într-un nou turneu european. Show-ul artiștilor new yorkezi, aflați în premieră pe o scenă românească, vă va schimba percepția asupra tot ceea ce înseamnă profunzime și intensitate în universul sonor.

Swans

Swans │ FOTO: www.facebook.com

Bilete pentru concertul Swans

Prețul unui bilet este de 65 de lei și se poate achiziționa de pe site-ul www.easytickets.ro.

Înființată la New York în 1982 de către Michael Gira, Swans se găsește propulsata direct în inima mișcării momentului: No Wave. Scena cu care este asociata inițial se consumă rapid, la fel ca ritmurile sale, dar muzica lui Gira & co., privind retrospectiv, pare mai degrabă o reacție la aceasta: nu numai ca Swans sunt printre puținele trupe din zona respectivă care reușesc să pătrunda în anii '90, dar și din punct de vedere muzical - o serie de atacuri lente, dure, dar complexe compozițional, a căror suprafață agresivă ascunde multe straturi, întotdeauna frizând industrialul, dar fără a se dedica niciodata exclusiv acestuia.

EP-urile de început ale formației sunt conduse de un sunet abraziv, ce este descris pe alocuri ca fiind "sunetul post-punk-ului strecurându-se înapoi în pântec", și au ca repere sesizabile compozițiile lui Glenn Branca (printre puținii cărora Michael Gira le acordă cu generozitate statutul de influență) sau primul grup format de Nick Cave, The Birthday Party. Componența variază de la album la album, gravitând în jurul lui Gira, dar în anul 1986, odata cu "Greed", Jarboe se alătură proiectului, devenind o constanță până în 1997. Aceasta perioadă aduce o diversificare a sunetului - vocea feminină contrastează cu tonul impunator și deseori brut al lui Gira - sunt încorporate instrumente acustice și este descoperit treptat un sunet orchestral, baroc, iar versurile capătă semnificații religioase ("fara a îmbrățișa sau ridiculiza religia, ci doar pentru a explora puterea inerentă din mesajele sale").

După "Children of God" (1987), are loc o cotitura - dacă o parte din energia atacului fonic pare că s-a pierdut, aceasta este de fapt dozată în lungimea și consistența pieselor. Acumulând atât experiență cât și o paleta diversă de colaboratori, Swans ajunge ca în 1996 să compună ceea ce pare a fi o bună însumare a activitații sale de până atunci, "Soundtracks for the Blind", cu care se încheie de altfel prima etapă din existența sa. Cu elemente de dark ambient, sample-uri și o instrumentație complexă, albumul este descris ulterior ca fiind un important catalizator în formarea genului post-rock. Între timp, Michael Gira formează propria casă de discuri, Young God Records, ce distribuie albumele Swans, dar cu care semnează și Devendra Banhart, Lisa Germano sau Larkin Grimm, precum și The Angels of Light, proiectul solo al lui Gira, început în 1998, imediat după dizolvarea Swans.

Swans - No Words No Thoughts

În 2010, Gira folosește întreg profitul acumulat cu Young God pentru înregistrarea unui nou album Swans, "My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky". Fiind incă de atunci descrisă ca "una dintre puținele reformari care s-au ridicat la înălțimea așteptărilor", această a doua încarnare Swans produce "The Seer", căruia i se acordă numeroase distincții "albumul anului", prin care Gira își rafinează în continuare sunetul fara a-l dilua. În cei peste 30 de ani de existență, Swans au experimentat constant cu elemente recurente și tipuri de sunete bine definite, dar care se reflectă în moduri diferite de-a lungul timpului, toate regăsindu-se până la urmă în motivația lui Michael Gira pentru alegerea numelui Swans - "Lebedele sunt creaturi superbe, maiestuoase, dar au un temperament imprevizibil".

Componența Swans în 2013 este Michael Gira – voce, chitară acustică și electrică, harmonică, casio; Norman Westberg – chitară electrică, voce; Christoph Hahn – chitară; Phil Puleo – percuție, dulcimer, voce; Thor Harris – tobe, clopote, vioară, vibrafon, pian, clarinet; Christopher Pravdica – chitară bas, voce.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Imagine SWANS 2013 - The Seer
Concerte sâmbătă, 18 mai 2013

SWANS

Loc
Club Control

Trending