Concertele din cluburi sunt extrem de îndrăgite atât de public, cât și de artiști, în primul rând datorită caracterului intim pe care îl au. Comparativ cu show-urile de pe stadioane, cele din club oferă oportunitatea ascultătorului să fie mai aproape de muzician. Însă, ca orice eveniment, un concert în club necesită o serie de măsuri de securitate, pe care, din păcate, cluburile nu le respectă 100%. În același timp, când o trupă aduce elemente pirotehnice la un concert într-un club, ar trebui să fie pregătită pentru posibile accidente. Din nefericire, acestor aspecte nu li se oferă mereu importanța cuvenită și așa apar evenimentele tragice, ca cel din Brazilia, în care peste 230 de tineri au murit în urma unui incendiu dintr-un club din Santa Maria.
Tinerii se aflau la balul bobocilor al universității din oraș, iar în jurul orei 2 noaptea a început să cânte formația Gurizada Fandangueira. Potrivit mărturiilor oferite de supraviețuitori, tragicul incident a pornit de la pirotehnicele aduse de trupă pe scenă. După folosirea efectelor speciale, membrii formației au observat că tavanul a luat foc. Rămâne însă ca autoritățiile să dea o declarație oficială privind cauzele incendiului.
"Trupa care era pe scenă a început să folosească niște rachete de semnalizare. Deodată s-au oprit din cântat și au arătat spre tavan. În acel moment am realizat că tavanul a luat foc. Focul era foarte slab, însă în doar câteva secunde s-a răspândit peste tot" – a declarat o supraviețuitoare, relatează The Washington Post.
Clubul nu a beneficiat de ieșiri de urgență și a avut doar un extinctor, care nu a funcționat. În plus, numărul tinerilor prezenți atingea capacitatea maximă a localului, lucru ce a făcut aproape imposibilă evacuarea clubului la timp. Astfel, cei mai mulți tineri au murit din cauza fumului inahalat, doar câțiva dintre ei prezentând și arsuri. Pompierii ajunși la fața locului au fost nevoiți să spargă pereții localului pentru a elibera tinerii.
"Fumul toxic i-a făcut pe oameni să-și piardă simțul orientării, astfel că a fost imposibil pentru mulți dintre ei să găsească ieșirea. Cel puțin 50 de cadavre au fost găsite la baie. Se pare că au confundat ușa de la baie cu ușa de ieșire din club" - Dr. Paulo Afonso Beltrame, pentru The Associated Press.
Majoritatea victimelor aveau între 16 și 20 de ani, iar printre acestea se numără și un membru al trupei, Danilo Jacques (acordeon), în vârstă de 28 de ani.
Incidentul a stârnit o adevărată campanie împotriva formației, care primește mesaje dure din partea oamenilor, pe rețelele de socializare. Artiștii au mărturisit că sunt speriați de reacțiile oamenilor și susțin în continuare că nu au avut niciodată probleme cu sistemul lor pirotehnic.
Acesta este unul dintre cele mai tragice evenimente petrecute într-un club, un incident de o gravitate similară fiind semnalat în China, în anul 2000, când 300 de oameni au murit într-un incendiu în clubul Luoyang.
Este de înțeles că se caută un vinovat pentru moartea tinerilor, dar mânia opiniei publice ar trebui să se îndrepte și către patronii clubului în care s-a petrecut incidentul. Dacă localul ar fi fost dotat cu toate cele necesare pentru o evacuare de urgență, cu siguranță numărul victimelor nu ar fi fost atât de mare. Din păcate multe cluburi neglijează aceste aspecte, iar acest lucru este valabil și în cazul localurile din capitală, aflate la subsolurile clădirilor vechi.