Urmărește-ne în Social Media

Articole

Mesajele subliminale prin care rock-ul ne instigă la violență

Publicat

pe

Backmasking - tehnică de înregistrare prin care un sunet sau un mesaj este înregistrat îndărăt pe o piesă muzicală care este destinată să fie redată normal. Așa ne spune Wikipedia, dar multă lume e familiară cu teoriile extremiste care spun că în melodiile rock se află mesaje subliminale menite să spele tinerii pe creier sau să îi îndemne la activități profane. Chiar și în România, înainte de concertul AC/DC, a pornit o mișcare de rugăciune în grup pentru a scăpa tinerii de sub influența celor de la „Anti-Christ/Death to Christ”.

Everybody's doing it!

Teoria este adevărată ...parțial. Numeroşi artişti au lansat albume ale căror piese ascundeau unele mesaje, dar intenţiile rele de care au fost acuzați mereu întârziau să apară.

Pink Floyd a fost prima trupă renumită care a inclus un mesaj inversat cu un call to action. Piesa „Empty Space” de pe albumul The Wall, lansat în 1979, conține un fragment care la prima audiție pare a fi un murmur. De fapt, și la a doua și la a treia pare tot un murmur. Pasajul trebuie redat invers pentru a putea descoperi mesajul satanist. Puteți urmări conținutul video de mai jos pentru a elucida misterul.

https://www.youtube.com/v/wfktg03AnNM?version=3&hl=en_US

Îl auzim pe vocalistul Roger Waters spunând „Salut vânătorilor. Felicitări. Ați descoperit mesajul secret. Vă rugăm să vă trimiteți răspunsul la Old Pink, din Funny Farm, Chalfont--”.

Acesta este cel mai instigator mesaj criptat pe care-l vom găsi prin backmasking. Și așa au fost spulberate visele celor care sperau să audă ritualuri satanice...

Pink Floyd, plănuind ritualuri satanice probabil

Pink Floyd

Când a pornit totul...

Cei care au popularizat acest trend au fost The Beatles. Rain a fost prima piesă înregistrată și redată pe dos. Cum s-a întâmplat? S-a nimerit ca, într-o zi, John Lennon să fie high...

„Aici e din nou vina mea-- cu prima înregistrare inversată vreodată... Am ajuns acasă de la studio și mintea mea o luase razna de la cât de multă marijuana fumasem... și, cum fac de obicei, am ascultat ce înregistrasem în ziua respectivă. Cumva am reușit să pun banda invers și am stat așa, străpuns, cu căștile pe urechi, cu un joint mare cu hașiș. M-am înors la studio a doua zi și am spus „Cred că știu ce să facem cu asta, știu... ascultă asta!” Așa că i-am pus să o asculte pe dos. Sunt de fapt eu cântând invers, cu chitara auzindu-se îndărăt. A fost un dar de la Dumnezeu... de la Ja, de fapt-- zeul marijuanei, nu? Deci Ja mi-a dat ideea.”

John Lennon, 1980

Muzica omoară oameni

Judas Priest fură de departe locul întâi în capitolul mesajelor subliminale pentru că ei au fost trași la răspundere pentru moartea a doi tineri.

În 1978, Judas Priest au făcut un cover după piesa „Better By You, Better Than Me” lansată de Spooky Tooth în 1969. Dar se pare că au adus un strop de magie acestei reorchestrări...

James Vance (20 de ani) și Raymond Belknap (19 ani) au petrecut o noapte zbuciumată în Reno, Nevada. Pe 23 octombrie 1985, după ce au consumat cantități considerabile de alcool asezonat cu mult fum de marijuana și piese heavy metal, au început să demoleze camera lui Ray. După ce au încheiat valul de distrugere, singurele lucruri rămase intacte erau pick-up-ul și discurile cu Judas Priest.

Au plecat, apoi, spre locul de joacă al școlii din apropiere pentru a pune în practică un pact de sinucidere. Cum să fi încheiat mai bine așa o seară? Ray și-a pus sub bărbie o pușcă și a tras. A murit pe loc. James a încercat să facă același lucru, însă alicele nu i-au creat răni letale, lăsându-l desfigurat, dar viu.

Heavy Metal-ul i-a făcut să se sinucidă

Judas Priest in concert la Rock The City (3.07.2011 / foto: infomusic.ro)

Judas Priest in concert la Rock The City (3.07.2011 / foto: infomusic.ro)

James Vance şi-a justificat acțiunile spunând că muzica pe care o asculta l-au convins să încerce să se sinucidă. După trei ani, el a murit. Prin multiple intervenții chirurgicale i-a fost reconsituită fața și asigurate funcțiile vitale, dar calmantele puternice pe care le lua i-au pus sfârșit zilelor. De data aceasta, toata lumea a fost de acord că rock-ul nu a fost cauza morții.

Părinții lui Vance au dat în judecată Judas Priest din cauza celor întâmplate, motivând că mesajul „do it” a fost stercurat printre versurile piesei „Better By You, Better Than Me” și i-a făcut pe cei doi tineri să se omoare, după cum relata James când încă era în viaţă.

Din fericire pentru formație și pentru toții fanii rock sănătoși psihic, juriul a decis să arunce un ochi pe felul în care James a fost crescut și peste experiențele lui trecute înainte să arunce vina pe ariști. James nu avusese o copilărie tocmai fericită. A fugit de acasă în repetate rânduri, a amenințat-o pe mama lui cu o armă, și-a atacat părinții și a avut probleme cu drogurile. Motive pentru a comite un astfel de gest existau.

Specialiștii au conchis că muzica nu conținea mesaje subliminale, cel puțin nu în mod voit. Orice frază inteligibilă găsită a fost descrisă drept o coincidență în aranjarea sunetelor. Nu numai atât, dar chiar dacă ar fi existat mesaje criptate, acestea nu ar avea puterea de a influenţa gândirea unui om. Creierul uman nu poate interpreta mesaje, dacă sunt redate pe dos.

Judas Priest au fost declaraţi nevinovaţi, fapt ce ne-a redat speranța că în mai există și oameni raționali în lume.

Judas Priest in concert la Rock The City (3.07.2011 / foto: infomusic.ro)

Judas Priest in concert la Rock The City (3.07.2011 / foto: infomusic.ro)

Rob Halford, frontman-ul Judas Priest, a declarat că dacă ar fi pus într-adevăr mesaje subliminale în piesele lor, acesetea s-ar fi învârtit în jurul unor subiecte precum „cumpără mai multe albume” sau „nu uitați să vă cumpărați tricouri și brelocuri Judas Priest la ieșire”. Dacă stăm să ne gândim, de ce ar vrea o formație, fie ea de heavy metal sau orice altceva, să-și convingă fanii să se sinucidă...?

https://www.youtube.com/v/PqAPVB4u9Zs?version=3&hl=en_US

Muzica trimite un mesaj deosebit care, transmis prin orice alt canal, și-ar pierde din însemnătate. Totuși, nu are puterea de a convinge pe nimeni să facă ceva împotriva voinței lor. Oamenii sunt violenți pentru că ei aleg să fie violenți. 

Comentează

Industria muzicala

David Gilmour promite că "absolut niciodată" nu va mai cânta cu Roger Waters

Reconcilierea dintre David Gilmour și Roger Waters nu se va întâmpla niciodată. Chitaristul Pink Floyd a asigurat publicul că nu va mai urca pe aceeași scenă cu Waters, motivându-și foarte clar și răspicat dorința de a sta cât mai departe de cei care susțin dictatori precum Putin.

Publicat

pe

David Gilmour în video-ul ”Breathe” (In The Air)/Time (Tour Rehearsal)
David Gilmour în video-ul ”Breathe” (In The Air)/Time (Tour Rehearsal) │ FOTO: Captură YouTube

Ani la rând, divergențele de opinie i-au menținut în conflict pe David Gilmour și Roger Waters. Acest lucru pare că nu s-a schimbat nici în prezent, foștii membri Pink Floyd având în continuare viziuni extrem de diferite, atât din punct de vedere creativ, cât și politic și social.

David Gilmour: "Am tendința de a mă feri de oamenii care susțin activ dictatori autocrați precum Putin și Maduro"

Într-un interviu acordat recent publicației britanice The Guardian, David Gilmour a reconfirmat publicului că-și dorește să păstreze distanța dintre el și Roger.  Chitaristul nu-și dorește să mai urce vreodată pe aceeași scenă cu Waters, răspunsul la întrebarea pivind o posibilă reunire fiind unul categoric.

"Absolut niciodată (nu voi mai urca pe scenă cu Roger Waters). Am tendința de a mă feri de oamenii care susțin activ dictatori autocrați precum Putin și Maduro [președintele Venezuelei]. Nimic nu m-ar face să împart o scenă cu cineva care consideră că un astfel de comportament față de femei și de comunitatea LGBT este OK.

Pe de altă parte, mi-ar plăcea să mă întorc pe scenă cu Rick Wright, care a fost unul dintre cei mai blânzi și mai talentați oameni din punct de vedere muzical pe care i-am cunoscut vreodată", a declarat David Gilmour.

În luna septembrie, într-un alt interviu, acordat ITV News, David Gilmour a dat un răspuns asemănător pe tema reunirii, asigurând publicul că membrii rămași în viață ai trupei Pink Floyd nu vor mai cânta împreună.

"Puteți visa (la o reunire), dar nu se va întâmpla. Am mai rămas doar trei oameni și nu vorbim între noi."

În prezent, David Gilmour își promovează cel de-al cincilea album solo. Intitulat "Luck and Strange", discul a reuşit să detroneze formația Oasis de pe locul întâi în Marea Britanie.

Recent, Pink Floyd a vândut drepturile întregului catalog muzical. După ani de dispute între membrii formației, oferta Sony Music a fost acceptată. Actualul acord acoperă drepturile de muzică înregistrată, dar nu și drepturile de compoziție. Găsiți mai multe detalii pe InfoMusic.

Citește în continuare

Industria muzicala

Pink Floyd a vândut drepturile întregului catalog muzical

Pink Floyd a ajuns la un acord în privința vânzării drepturilor întregului catalog muzical al trupei. După ani de dispute între membrii formației, oferta Sony Music a fost acceptată. Actualul acord acoperă drepturile de muzică înregistrată, dar nu și drepturile de compoziție.

Publicat

pe

Coperta albumului ”Wish You Were Here”, a trupei Pink Floyd
Coperta albumului ”Wish You Were Here”, a trupei Pink Floyd

Un nou catalog valoros din muzica contemporană a fost vândut casei de discuri Sony Music. Cu un portofoliu vast, ce include albumele unor artiști precum Bob Dylan și Bruce Springsteen, Sony cumpără și drepturile de muzică înregistrată ale emblematicei trupe britanice Pink Floyd. Potrivit Financial Times și Variety, acordul a fost semnat oficial, Pink Floyd vânzând drepturile întregului catalog muzical pentru aproximativ 400 de milioane de dolari.

Actualul acord era pe punctul de a se încheia în 2022, pentru 500 de milioane de dolari, însă negocierile au eșuat din cauza conflictelor din interior trupei, dar și a comentariilor lui Roger Waters. Acidele declarații ale fondatorului Pink Floyd au ajuns de multe ori subiecte publice de mare interes, în 2021 răbufnind asupra lui Mark Zuckerberg pe tema folosirii piesei "Another Brick In the Wall". Melodia ar fi urmat să ajungă într-un film promoţional pentru Instagram.

În catalogul Pink Floyd se regăsesc bijuterii ale muzicii rock precum "The Dark Side of the Moon" (1973), "Wish You Were Here" (1975), "Animals" (1977), "The Wall" (1979), "The Final Cut" (1983), "The Division Bell" (1994). Contractul cu Sony include drepturile de muzică înregistrată, dar nu și de compoziție, ele rămânând ale scriitorilor individuali. Emblematicele artwork-uri de pe coperțile albumelor, concepute în mare parte de firma britanică Hipgnosis, sunt și ele incluse în acord.

Pink Floyd, decenii de rezonanță în muzica rock

Pink Floyd s-a format la Londra la mijlocul anilor 1960, trupa devenind influentă pe scena muzicii psihedelice din Marea Britanie. Membrul fondator Roger Waters a părăsit trupa în 1985, iar membrii rămași au înregistrat ultimul album împreună în 1994. Discul final s-a intitulat "The Division Bell" și a inclus piesa "High Hopes".

În 2022, Pink Floyd a lansat pentru prima oară muzică nouă, după aproape 30 de ani de pauză. David Gilmour și Nick Mason, împreună cu vocalistul ucrainean Andriy Khlyvnyuk au înregistrat o piesă cu mesaj politic intitulată "Hey, Hey, Rise Up". Melodia este un imn de susţinere pentru Ucraina, toate veniturile generate de acest single mergând către o organizaţie caritabilă care strânge fonduri pentru ucraineni.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Program și reguli de acces Metalhead Meeting 2024

Judas Priest, Doro, Steel Panther, Skindred, Alestorm, Kamelot, Moonspell, Ne Obliviscaris, Rotting Christ, Ihsahn, Bucovina, Tiamat, Jungle Rot, Infected Rain și multi alții vor cânta la festivalul Metalhead Meeting, ce va avea loc între 17 și 19 iulie la Romexpo. Te invităm să afli programul, regulile de acces și alte informații utile.

Publicat

pe

Concert Judas Priest la Romexpo din Bucuresti pe 1 iulie 2015 │ FOTO: Alex Chelba / InfoMusic.ro

Festivalul are loc în Parcarea C de la Romexpo. Accesul se va face prin Intrarea C, din Bulevardul Expoziției, începând cu ziua de 17 iulie, ora 16:30, iar concertele încep de la ora 17:00 pe Second Stage și 17:30 pe Main Stage. După deschiderea porților puteți sosi la orice ora doriți pentru a vedea trupele favorite. Evenimentul are loc in aer liber.

Program Metalhead Meeting 2024

Miercuri, 17 iulie

MAIN STAGE

  • 16:30 - Open Doors
  • 17:30 - 18:20 - NeObliviscaris
  • 18:50 - 19:40 - Alestorm
  • 20:10 - 21:00 - Steel Panther
  • 21:30 - 23:00 - Judas Priest

SECOND STAGE

  • 17:00 - 17:25 - Substance
  • 18:20 - 18:45 - Lone Survivors
  • 19:40 - 20:05 - Crimena
  • 21:00 - 21:25 - Hyperia

Joi, 18 iulie

MAIN STAGE

  • 15:00 - Open Doors
  • 16:00 - 16:40 - Amalgama
  • 17:10 - 17:50 - Bucovina
  • 18:20 - 19:20 - IHSAHN
  • 19:50 - 20:50 - Kamelot
  • 21:40 - 22:50 - DORO

SECOND STAGE

  • 15:30 - 15:55 - Dambu
  • 16:40 - 17:05 - Ghost Warfare
  • 17:50 - 18:15 - Blax
  • 19:20 - 19:45 - Sense of Fear
  • 20:50 - 21:35 - TIAMAT

Vineri, 19 iulie

MAIN STAGE

  • 15:00 - Open Doors
  • 16:00 - 16:40 - JAMART
  • 17:10 - 17:50 - Infected Rain
  • 18:20 - 19:20 - Rotting Christ
  • 19:50 - 20:50 - Moonspell
  • 21:40 - 22:50 - Skindred

SECOND STAGE

  • 15:30 - 15:55 - Spinecrusher
  • 16:40 - 17:05 - Exuviath
  • 17:50 - 18:15 - Gerrar
  • 19:20 - 19:45 - Sickret
  • 20:50 - 21:35 - Jungle Rot

Accesul copiilor

  • Copiii sub 10 ani au acces gratuit însoțiți de un adult posesor de bilet valabil.
  • Accesul minorilor sub 14 ani se face doar pe bază de bilet și doar dacă aceștia sunt însoțiți de un adult posesor de bilet valid.
  • Organizatorii nu recomandă prezența la concert a copiilor fără căști de protecție. Zgomotul foarte puternic poate dăuna auzului celor mici.

Este INTERZIS accesul cu:

  • ghiozdane și genți de mari dimensiuni;
  • sticle, conserve;
  • mâncare sau băuturi de orice fel;
  • artificii, arme, obiecte periculoase;
  • substanțe interzise cf. legii 143 / 2000
  • obiecte cu laser (ex. pointere, brichete cu laser);
  • umbrele (în caz că se anunță ploaie să veniți cu pelerine);
  • aparate foto/video profesionale sau semi-profesionale (cu obiectiv detasabil);
  • aparate de înregistrare audio-video profesionale sau semi-profesionale;
  • animale de companie;
  • persoanele cu probleme de ordin medical trebuie să aibă asupra lor dovezi clare pentru a putea intra la concert cu medicamentele necesare.

Organizatorii NU vor stoca și NU vor păzi obiectelor prezentate în lista de mai sus pe durata evenimentului!

La intrarea in perimetrul evenimentului, toți participanții vor fi percheziționați de agenții de securitate.

Organizatorii informează publicul participant că spectacolele includ lumini puternice ce pot afecta persoanele epileptice.

La Romexpo va fi prezent un medic care poate oferi Primul Ajutor în caz de nevoie.

Categorii de bilete și brățări

  • Accesul în spațiul de eveniment va fi permis unei singure persoane pe baza biletului valid. Posesorii de abonamente vor putea intra și ieși pe durata festivalului. Posesorii de bilete de o zi nu vor primi brățări, iar accesul li se va permite o singură dată, după scanarea biletului. Biletul în baza căruia se va face accesul va trebui păstrat pe toata durata concertului.
  • Părăsirea perimetrului de concert, după validarea biletului de o zi, va fi strict interzisă. Persoanele cu bilete de o zi care doresc să părăsească zona de eveniment o pot face, dar daca doresc să intre din nou, vor trebui să-și cumpere alte bilete.
  • Se consideră biletul validat momentul în care ați intrat la concert, atunci când acesta a fost scanat / rupt. Din acel moment, biletul nu mai este valid, iar contravaloarea acestuia nu mai poate fi returnată sub nicio circumstanță. În caz de vreme nefavorabilă sau în caz de urgență, organizatorii vă pot cere să evacuați spațiul și să reveniți când este sigur pentru dumneavoastră să participați la eveniment.
  • Toți posesorii de bilete tip abonament vor primi la acces brățări speciale ce le permit accesul în zona în care au bilete. Brățările trebuie păstrate la mână, exact așa cum au fost puse, pe toată durata festivalului. Brățările nu sunt transmisibile și nu trebuie deteriorate pe întreaga perioadă a evenimentului. Brățările asigură intrarea în toate zilele festivalului.

Categoria VIP - Pe platformă la înălțime, în zona dedicată, cu acces separat și bar dedicat. Include acces și în zona de Acces General.

Acces General - în picioare, în perimetrul festivalului.

Bilete pe zile - în picioare, în perimetrul festivalului.

Citește în continuare

Trending