Urmărește-ne în Social Media

Articole

Jim Morrison ar fi împlinit 68 de ani!

Publicat

pe

Pe 8 decembrie 1943 s-a  născut James Douglas (Jim) Morrison, poet şi cântăreţ american, cunoscut ca solist al legendarei trupe The Doors. Având o fire rebelă şi un context favorabil Jim este găsit mort la vârsta de 27 de ani.

The Doors a luat naștere în 1965 la inițiativa lui Morrison și a lui Ray Manzarek, ulterior alăturându-se toboşarul John Densmore şi chitaristul Robby Krieger. Numele trupei este inspirat de titlul cărţii lui Aldous Huxley, The doors of perception, care la rândul lui a luat titlul dintr-un vers de-al poetului William Black: „if the doors of perception were cleansed, every thing would appear to man as it is, infinite”.

The Doors este prima trupă americană care a reușit să obțină discuri de aur pentru 8 LP-uri consecutive. De asemenea, trei dintre albumele de studio ale formaţiei: The Doors (1967), Strange Days (197) şi L.A. Woman (1971) se regăsesc pe locurile #42, #407 şi #362 în topul "Celor mai bune 500 de albume din toate timpurile", întocmit de revista Rolling Stone. Printre piesele cele mai ascultate, conform youtube, se numără: Touch me, Riders on the storm, Light my fire, Hello, I love you şi People are strange. În 2011 a ieşit la suprafaţă o nouă piesă marca The Doors - pe care o puteți asculta aici.

Pe lângă charisma și talentul imprimat pieselor ca solist vocal, Jim Morrison, a fost și un poet apreciat. Se spune că artistul avea mai multe piese scrise înainte de a lua naştere formaţia The Doors şi că tocmai talentul său i-a atras atenţia lui Ray, care i-a propus, după ce i-a ascultat poeziile să pornească împreună un grup rock. De multe ori, în concerte, în timp ce formaţia cânta, Jim recita poezii. Revista Rolling Stone îl plasează pe poziţia #47 în topul "Cei mai buni 100 de cântăreţi ai tuturor timpurilor".

Cele mai multe piese-poezii compuse de Jim sunt incluse pe albumul An American Preyer. În continuare vă vom prezenta 3 piese piese compuse de artistul american.

Roadhouse Blues

Este un cântec blues-rock scris şi înregistrat de formaţia The Doors. Piesa a apărut prima dată pe albumul Morrison Hotel şi a ajuns pe locul #50 în Billboard Hot 100 în USA. Versiunea live a apărut postum pe albumul An American Preyer şi a fost catalogată drept poate cea mai bună performanţă live a unui cântec.

Ghost Song

Apărut pe albumul An American Preyer în 1978, la şapte ani după moartea lui Jim, cântecul reprezintă o poezie înregistrată cu restul grupului. Poezia este inpirată de o întâmplare din copilăria artistului, când el și familia lui au trecut pe lângă un accident grav de mașină în urma cărui și-au piedut viața mai mulți muncitori indieni. După spusele lui Morrison, în timpul experienţei sufletele americanilor morţi s-au strecurat în sufletul lui şi au rămas acolo.

The End

Aparţine grupului The Doors, dar este scris de Jim Morrison. Cântecul vorbeşte despre despărţirea de prietena sa, Mary Werbelow. A atins locul #336 în topul Rolling Stones - Cele mai bune 500 de cântece ale tuturor timpurilor. De asemenea, solo-ul de chitară se află pe poziţia #93 în topul Cele mai bune 100 solo-uri de chitară ale tuturor timpurilor.

Industria muzicala

The Doors lansează ceva special în 2025, la aniversarea a 60 de ani de carieră

2025 este un an special pentru trupa The Doors, care aniversează 60 de ani de când Ray Manzarek s-a întâlnit cu Jim Morrison și au pus bazele unei formații legendare. Era o vară de foc, iar Jim era doar un poet necunoscut... Ce a pregătit The Doors pentru aniversare aflați mai jos.

Publicat

pe

Box set aniversar The Doors 60 ani
Box set aniversar The Doors 60 ani │ FOTO: The Doors

Era vara lui 1965, atunci când pianistul Ray Manzarek s-a întâlnit la Venice Beach cu Jim Morrison, un tânăr poet pe care îl știa de la cursurile de film de la UCLA. La acea vreme, Morrison locuia pe acoperișul unui prieten și scria versuri pentru piese. El nu avea nicio intenție să fie muzician, dar a acceptat să cânte câteva dintre ele pentru Ray, inclusiv "Moonlight Drive".

Manzarek a rămas uimit și le-a considerat cele mai bune versuri din rock and roll. Ulterior, s-a format trupa The Doors, al cărei nume era inspirat de cartea lui Aldous Huxley, "The Doors of Perception". O altă inspirație venea de la William Blake și "The Marriage of Heaven and Hell". Au fost cooptați la puțin timp după aceea chitaristul Robby Krieger și toboșarul John Densmore, care mai cântaseră împreună într-o altă trupă, numită Psychedelic Rangers.

După luni întregi de repetiții, noua trupă a prins un gig la clubul London Fog de pe Sunset Strip. Ulterior, cei patru aveau să devină "rezidenți" la Whiskey A Go Go, iar asta se întâmpla în 1966. Au semnat cu Elektra Records după ce președintele acestei case de discuri i-a văzut în acel club. Și așa avea să se nască primul album The Doors. "The Doors" este albumul de debut al trupei americane de rock The Doors, lansat pe 4 ianuarie 1967 de casa de discuri Elektra Records.

A fost înregistrat în august 1966 la Sunset Sound Recorders din Hollywood, California, sub producția lui Paul A. Rothchild. Albumul conține versiunea extinsă a single-ului de succes al trupei, "Light My Fire", și piesa de încheiere "The End", care include o secțiune narativă inspirată de mitul oedipian. Diverse publicații, inclusiv BBC și Rolling Stone, au clasat "The Doors" printre cele mai bune albume de debut din toate timpurile.

Până să moară Morrison la Paris în 1971, The Doors au înregistrat 6 albume, iar în 1993 aveau să fie introduși în Rock and Roll Hall of Fame.

Ce a pregătit The Doors pentru aniversarea de 60 de ani?

Pentru început, un nou logo, o serie de lansări fizice, adică discuri, viniluri, casete, CD-uri și o carte cu povești ale formației. Pe 22 noiembrie vine un LP cu 6 discuri, viniluri pentru audiofili, cu 6 albume ale trupei. Sunt înregistrate direct din master-urile analogice ale lui Kevin Gray de la Cohearant Audio. Doar 3000 de unități vor fi disponibile pe thedoors.com.

Pe 28 noiembrie, de Record Store Day, se lansează albumul "The Doors - Live in Detroit", cu reprezentația din Michigan, de pe 8 mai 1970. Acesta este cel mai lung concert al trupei, trecând de ora oficială impusă de autorități. Include și coveruri blues și o versiune de 19 minute a piesei "Light My Fire".

Vom avea și o carte aniversară, "Night Divides the Day", care sapă în arhivele trupei, cu interviuri, fotografii rare și texte scrise de Morrison și Manzarek. Sunt poze din copilărie, versuri pe foi, postere de pe vremuri, poze din culise, plus documente personale ale artiștilor. Antologia vine în 2000 de box set-uri, semnate de mână de Krieger și Densmore.

Citește în continuare

Trending