Se pare că există un risc mult mai mare de declanșare a depresiei la tinerii care ascultă genul muzical HEAVY METAL, potrivit unui nou studiu publicat de cercetătoarea Katrina McFerran pe site-ul Universității din Melbourne.
Astfel, McFerran a realizat o serie de 50 de interviuri cu tineri cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani și un sondaj național cu peste 1000 de adolescenți, iar concluzia a fost că majoritatea celor care ascultă heavy metal o face ”într-un mod negativ”.
”Cei mai mulți tineri asculta anumite genuri muzicale într-un mod pozitiv – pentru a le ridica moralul sau pentru a le transmite energie, dar tinerii care riscă să intre în depresie tind să asculte muzică, în special heavy metal, într-un mod negativ”, explică cercetătoarea cu privire la studiul său.
”Când cineva ascultă același cântec sau același album de heavy metal în mod repetat, face acest lucru pentru a se izola sau pentru a scăpa de realitate. Dacă acest comportament are continuitate pe o perioadă mai lungă de timp, atunci acesta este un semn că persoana respectivă suferă de depresie, anxietate sau, mai rău, are tendințe sinucigașe”, este concluzia trasă de McFerran, în urma interviurilor și sondajelor realizate.
Un rol important îl au părinții, care, în opinia cercetătoarei, ar trebui să ofere mai multă importanță acestui aspect din viața copiilor lor – MUZICA - și să le pună mai multe întrebări precum: ”De ce asculți un anumit gen de muzică?”, ”Muzica pe care o asculți refelctă sentimentele tale?”, ”Muzica pe care o asculți îți oferă o stare de încredere de sine?” etc. În funcție de răspunsuri părinții își pot da seama dacă copiii lor riscă să intre în depresie și pot lua măsuri din timp pentru a preveni acest lucru.