Urmărește-ne în Social Media

Muzică și film

Melodii celebre pe coloanele sonore ale filmelor lui Sergiu Nicolaescu - AUDIO

Descoperă și ascultă cele mai cunoscute melodii incluse pe coloanele sonore ale filmelor regizate de Sergiu Nicolăescu. Vezi cum au ajuns piesele Phoenix, Jeff Wayne sau Morricone pe cele mai iubite filme românești.

Publicat

pe

Sergiu Nicolaescu - filmul Poker
Sergiu Nicolaescu - filmul Poker │ FOTO: Cristina Nichitus nichitus.blogspot.ro

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu reprezintă un filon de aur al cinematografiei românești, cele aproximativ 68 de filme regizate de-a lungul carierei marcând experiența de cinefil a oricărui român în perioada de înainte de 1989. Preponderent pelicule istorice, acestea rămân întipărite în amintiri și alături de coloanele sonore. Soundtrack-urile reunesc melodii celebre românești din perioadele producțiilor și ar fi putut genera venituri însemnate dacă s-ar fi editat și comercializat separat, după rețeta de la Hollywood.

Sergiu Nicolaescu s-a stins din viață la 82 de ani pe 3 ianuarie 2013. Regizorul suferea de afecțiuni digestive cronice benigne, iar cu o săptămână înaintea morții suferise un traumatism toracic, fisurându-și câteva coaste în urma unei căzături.

Coloanele sonore din filmele lui Sergiu Nicolaescu - Colaj audio

Soundtrack-ul filmului Nemuritorii

Filmul "Nemuritorii" a avut cele mai mediatizate probleme cu muzica ce a constituit coloana sonoră, generând și un proces între Nicu Covaci pe de o parte, și producătorii și distribuitorii peliculei, de cealaltă parte. Filmul din 1974 i-a avut în distribuție pe Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Colea Răutu, Gheorghe Dinică, Gina Patrichi și are o acțiune plasată în timp la 10 ani după uciderea domnitorului Mihai Viteazul.

Coloanea sonoră din "Nemuritorii" trebuia să fie compusă de Richard Oschanitzky, care a întârziat și a pierdut contractul. În final au fost preluate melodiile lui Tiberiu Olah de pe  filmul Mihai Viteazul și unele compuse de Nicu Covaci. Sergiu Nicolaescu a folosit 3-4 melodii ale trupei Phoenix - aproximativ 20 de minute de muzică - și a insistat să se păstreze numele Phoenix pe generic (potrivit declarațiilor sale), fapt care i-a generat probleme cu Securitatea din cauza emigrării membrilor formației. Ulterior, numele Phoenix a fost scos de pe generic.

Melodiile Phoenix ce se pot auzi în fimul "Nemuritorii" sunt: "Strunga", "Mica Țiganiadă",  "Jocul timpului", "Pseudo-Morgana", "Lasă, lasă!" și "Cocoșii Negri" (1972, needitată niciodată). Nicu Covaci a dat în judecată producătorii și distribuitorii, solicitând 60.000 de euro plata drepturilor de autor pentru soundtrack și a drepturilor de difuzare în țară și în străinătate. În 2012, după 6 ani de judecată, liderul Phoenix a fost cel obligat să achite expertiza în dosarul pierdut din cauza perioadei de timp prea lungi scurse de la producție.

Nea Mărin miliardar, cu muzică din Războiul Lumilor

Una dintre cele mai gustate comedii din perioada comunistă - "Nea Mărin miliardar" marchează recordul de spectatori pentru un film de-al lui Sergiu Nicolaescu - peste 14 milioane de spectatori la cinematograf, aproximativ 30 de milioane cu tot cu difuzările TV. Filmul din 1979 începe pe aeroportul din Frankfurt cu o temă muzicală extrem de cunoscută, preluată din producția muzicală "The War of the Worlds". Filmul lui Sergiu Nicolaescu folosește piesele "The Eve of the War" și "Horsell Common and the Heat Ray" de pe albumul lui Jeff Wayne - "Musical Version of The War of the Worlds" (1978).

Melodia "The Eve of the War" a fost lansată pe disc în 1981, la 40 de ani după radio-ecranizarea invaziei marțiene a lui  Orson Welles, după povestea lui H.G. Wells. Vocea naratoare îi aparține actorului Richard Burton. Piesa a fost folosită inclusiv în jocurile pentru PC și Playstation.

Jeff Wayne - The Eve Of The War

O altă melodie străină de pe coloana sonoră a comediei "Nea Mărin miliardar" este "Disco Connection" a lui Isaac Hayes. Piesa figurează pe discul omonim lansat de Hayes în 1976, dar și pe alte 3 compilații ale artistului de culoare.

ISAAC HAYES MOVEMENT Disco Connection

Regizorul declara într-un interviu pentru ziarul "Adevărul" că a preluat efecte audio (diverse zgomote) din filme americane urmărite înainte de a începe lucrul la prima sa comedie.

VIDEO: Sergiu Nicolaescu despre Nea Mărin miliardar

Alte coloane sonore celebre în filmografia lui Sergiu Nicolaescu

Celebru pentru muzica sa cinematografică, Ennio Morricone semnează mai multe piese folosite în fimului "Întâlnirea" din 1982 cu Ovidiu-Iuliu Moldovan, Ioana Pavelescu, Sergiu Nicolaescu, Vladimir Găitan și Colea Răutu în rolurile principale. Muzica lui Morricone se regăsește în 512 de filme, compozitorul semnând 152 de soundtrack-uri. Chiar dacă nu figurează și în statistica imdb.com de mai sus, o parte din coloana sonoră a peliculei "Întâlnirea" a fost compusă de Ennio Morricone. Inginerul de sunet al filmului a fost tot Anușavan Salamanian, ca și în cazul "Nemuritorii".

Filmul "Ciuleandra" - propus de România la Oscar pentru cel mai bun film străin în 1986, dar neacceptat - i-a adus compozitorului Adrian Enescu premiul pentru muzică al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) în 1985 (alături de "Pas în doi" - regizat de Dan Pița). Muzica celebră din "Ciuleandra" a fost pusă în valoare prin dansurile interpretate de ansamblurile folclorice din mai multe comune din județul Argeș.

Compozitorul Adrian Enescu a mai lucrat cu Sergiu Nicolaescu și la filmele "Revanșa" din 1978, "Ringul" din 1984,  "Noi, cei din linia întîi" din 1985, "Mircea" din 1989 și  "Coroana de foc" din 1990. Anton Șuteu este un alt compozitor cunoscut ce a lucrat pentru filmele lui Sergiu Nicolaescu, compunând muzica din "Carol I" și "Triunghiul morții" din 1999.

Mihai Viteazul este cu siguranță cel mai cunoscut film istoric din cinematografia românească. Muzica lui Tiberiu Olah de pe coloana sonoră a fost interpretată de Orchestra Simfonică a Teatrului de Operă și Balet al RSR dirijată de Iosif Conta.

Ascultă Phoenix - Strunga la începutul filmului Nemuritorii - min. 2:51

Lifestyle

A murit Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix; Artistul avea 77 de ani

Pe 2 august 2024 a murit Nicu Covaci, liderul și fondatorul trupei Phoenix. Artistul avea 77 de ani și s-a stins pe patul de spital, după ce a trecut printr-o operație pe creier în luna martie a lui 2024.

Publicat

pe

Concert Dan Andrei Aldea si Nicu Covaci la Hard Rock Cafe pe 28 octombrie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Nicu Covaci s-a născut în 1947 la Timișoara și a studiat încă din copilărie pianul. A fost compozitor, chitarist, pictor și grafician. Inițial a învățat să cânte la muzicuță, dar apoi a luat lecții de chitară. A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, apoi liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

Cariera sa muzicală începea în 1961, când Nicu Covaci și Kamocsa Camo Bela, ambii elevi de școală generală, fondau o "trupă de chitare electrice". Se numea Sfinții și ulterior Phoenix. În 1965 intrau în Phoenix și Florin Bordeianu ("Moni"), Claudiu Rotaru, Ioan Ștefanovici ("Pilu") și Gunter Reininger ("Spitzi"). Tinerii cântau inițial coveruri după Beatles, Rolling Stones și alte nume vestice.

La îndrumarea criticului muzical Cornel Chiriac au înregistrat un album și lansau single-urile apreciate "Vremuri" și "Canarul". Începeau să vină și roadele talentului formației, Phoenix câștigând un premiu la un concurs pentru formații studențești în 1968, la Festivalul Național de Artă Studențească din Iași. Moni Bordeianu emigra în 1970, iar "Pilu" era înlocuit de Dorel Vintilă Zaharia.

Este apoi cooptat în trupă Mircea Baniciu, student la arhitectură, la acea vreme un cântăreț folk care însoțea formația în turnee. În 1971 părăseau trupa Zoli, Laurențiu și Cornel, dar sosea Joszef Kappl, alături de Costin Petrescu. În această formulă, trupa avea să capete un sunet rock-folk.

A urmat apoi poemul rock "Cei ce ne-au dat nume", prezentat la Opera din Timișoara pe 13 ianuarie 1972 și apoi apărea albumul "Negru Vodă", primul LP scos de o formație rock din România. În 1974 li se alătură la tobe Ovidiu Lipan Țăndărică.

Un moment cheie al vieții și carierei sale a fost fuga din țară, în 1977, alături de colegii de trupă, ascunși în boxe audio, într-un camion. Ulterior artistul se stabilea în Olanda, apoi Germania și în cele din urmă Spania.

Nicu Covaci a avut multiple divergențe cu foștii colegi de trupă, câștigând în instanță un proces cu privire la drepturile de autor. Piese precum "Mugur de fluier", "Fată verde" sau "Hei, tramvai" nu puteau fi cântate decât cu acordul său.

După emigrare, Covaci a continuat să activeze în domeniul muzical, atât în Germania, cât și în alte țări. A încercat să aducă trupa Phoenix pe scena internațională, deși succesul a fost limitat în comparație cu popularitatea lor din România.

Pe lângă cariera sa muzicală, Nicu Covaci a fost și un talentat pictor. A avut expoziții de artă în diverse locuri și și-a exprimat creativitatea și prin acest mediu. În anii '90, după căderea regimului comunist, Covaci a reunit trupa Phoenix pentru a susține concerte în România și în străinătate. Trupa a lansat și albume noi, continuând să fie activă pe scena muzicală. Nicu Covaci a scris și o autobiografie în care își povestește viața, experiențele și aventurile atât ca muzician, cât și ca om care a trăit în perioade de mari schimbări politice și sociale.

 

Citește în continuare

Trending